Novinky

          • Kampaň FAST Heroes

          • Žiaci našej školy sa zapojili do kampane FAST Heroes, ktorá je určená pre cieľové skupiny detí vo veku od 5-9 rokov. Pre staršie deti od 10 rokov na druhom stupni ZŠ je vytvorený vzdelávací ambasádorský program podporený náučnými videami,v rámci ktorého sa naučia spolu so mnou-zdravotníčkou rozpoznávať príznaky ochorenia a zamerajú sa hlavne na rizikové faktory cievnej mozgovej príhody.Jej cieľom je vzdelávať deti o príznakoch cievnej náhle mozgovej príhody, naučiť ich ako privolať prvú pomoc včas a zachrániť tak život ich blízkych. informácie sú podávané rečou zrozumiteľnou ich veku, deti to veľmi zaujímalo.Aktívne sa zapájali do dialógov,rozprávali rôzne príbehy s ktorými sa stretli.Verím, že táto kampaň bude prínosom pre našich žiakov pri riešení neočakávaných životných situácii. Teším sa každej aktivite, ktoré sme spolu so žiakmi robili a ešte urobíme. Mojou snahou je naučiť ich ako byť nápomocný každému kto pomoc potrebuje a aby žiaci boli vnímaví na potreby druhého človeka .Vaša zdravotníčka.

          • Hlasovanie - projekty - supermarket Zákamenné

          • Milí rodičia, žiaci a priatelia školy,

             

            naša škola sa zapojila do Programu podpory lokálnych komunít, ktorý vyhlásila COOP Jednota.

            V dňoch od 15. 5. 2024 do 15. 6. 2024 bude v predajni supermarket COOP Jednoty (Nižný Koniec) prebiehať hlasovanie za jeden z troch projektov, ktoré podala škola. Nadácia Coop Jednota ho podporí sumou 6000€.

             

            Škola podala tieto projekty: 

            1. Outdoorové fitness ihrisko - zlepšenie životného štýlu

            Prosíme Vás, za 1. projekt  (Outdoorové fitness ihrisko) nehlasujte.

            Obec Zákamenné sľúbila, že pre nás všetkých toto ihrisko zafinancuje. 

            2. Komunitná záhrada, ktorá učí enviromentálne

            Škola dokáže postupne (v priebehu 1-3 rokov) zakúpiť vyvýšené záhony.

            Nedokáže zakúpiť podzemné nádrže na zber dažďovej vody (dokáže zabezpečiť alternatívu nadzemnú nádrž).

            3. Oddychová zóna pri športovom areály školy

            Škola nedokáže z vlastných zdrojov zabezpečiť vonkajšiu oddychovú zónu, ktorá by sa využívala žiakmi na vyučovaní, počas prestávok a v poobedňajších hodinách širokou verejnosťou.

             

            V predajni bude k dispozícii hlasovacia urna s popismi troch projektov. Zákazníci vhodením žetónov do urny zahlasujú za projekt, ktorý si vybrali a chcú ho podporiť. Žetóny dostanú zákazníci pri pokladniach za každý nákup podľa nasledujúceho mechanizmu.Za každých 5 EUR zo zrealizovaného nákupu dostane zákazník 1 žetón (nákup nie je potrebné rozdeľovať na menšie časti). Napríklad za nákup v celkovej hodnote 5,10 EUR dostane zákazník 1 žetón, za 12,50 EUR dostane 2 žetóny, za 29,90 dostane 5 žetónov.

             

            Viac o projektoch:

            1. Outdoorové fitness ihrisko – zlepšenie životného štýlu

            Popis Projektu:

            Zámerom projektu je rozšíriť existujúce detské ihrisko o ďalšie prvky – konkrétne o posilňovacie, kardio a fitnes cvičiace stroje pre žiakov staršieho školského veku, ktoré by mohli využívať nielen na hodinách telesnej výchovy, ale aj v mimoškolskej činnosti. Areál školy je voľne prístupný do 22:00 - prvky budú k dispozícii bývalým žiakom, rodičom a širokej verejnosti.

            Ihrisko bude umiestnené v areály školy pri futbalovom ihrisku.

            Cieľové skupiny:

            Primárna skupina sú tínedžeri – ukázať im ako pozitívne sa dá odreagovať. Poloha školy/centrum obce, vybavenie areálu/rôzne ihriská a prístupnosť /do 22:00 - umožnia vzájomné stretávanie, zlepšenie medziľudských vzťahov a zdravotného stavu, zmenu životného štýlu mladých, celej rodiny, obyvateľov, širokej verejnosti.

             

            2. Komunitná záhrada, ktorá učí environmentálne

            Popis Projektu:

            Pokračovať vo zveľaďovaní areálu a využiť potenciál komunitnej záhrady na praktické vzdelávanie širokej verejnosti. Doplnilo by sa záhradk. náradie, náučné tabule s popisom vysadených rastlín, účinkov na ľudský organizmus, praktické využitie, tabule na ekoproblematiku. Osadili by sa nádrže na zber dažďovej vody, kompostery, z odpadového materiálu oddychové zóny, záhony na sadenie, postupne by sme pridávali zaujímavé interaktívne prvky (hmyzí domček, ekokvíz, zdravá cesta). Pestovanie tradičných odrôd z oblasti Hornej Oravy: ovocné dreviny, kríky drobného ovocia, bylinková a zeleninová záhrada.

            Vyvýšené záhony a nádrže budú umiestnené/zakopané pri Zelenej budove dielni a pri Starej školskej budove I. stupňa.

            Cieľové skupiny:

            Od deti z materskej školy, mladých ľudí navštevujúcich základnú školu, celé rodiny, ľudí so zdravotným a sociálnym znevýhodnením až po seniorov - aktívne zapojiť všetky vekové kategórie občanov do realizácie projektu, aby staršie generácie odovzdávali skúsenosti tým mladším a spoločne vybudovali krásne a zároveň veľmi užitočné miesto pre našu obec. Záhrada bude plniť funkciu miesta pre oddych, relax, vzdelávanie a zábavu. Zároveň chceme u mladých posilniť vzťah k verejnému majetku.

             

            3. Oddychová zóna pri športovom areály školy

            Popis Projektu:

            Cieľom projektu je vytvoriť priestor na zmysluplné trávenie voľného času v estetickom a podnetnom prostredí. Rozvíjať REÁLNE sociálne vzťahy nesedieť doma za počítačom, ale byť na čerstvom vzduchu, posedieť si, porozprávať sa, stretnúť sa celá rodina, kamaráti a trošku si zašportovať. V areáli školy, ktorý je voľne prístupný do 22:00, sa nachádzajú rôzne ihriská: detské, futbalové, volejbalové, basketbalové a multifunkčné. Zámerom je vytvoriť oddychovú zónu (altánok, lavice, stoly), ktorú by mohli využívať žiaci na vyučovacích hodinách (EKO-ENVIRO) ale poobede/cez víkend aj široká verejnosť.

            Cieľové skupiny:

            Novovybudovaný altánok bude slúžiť širokej verejnosti a bude denne využívaný počas celého roka. Víziou je vytvoriť akúsi komplexnú zónu relaxu a športového vyžitia, kde by mohli deti, mládež, dospelí, rodiny, ale aj rôzne skupiny obyvateľov zmysluplne tráviť voľný čas, nakoľko v blízkosti sa nachádzajú rôzne ihriská. Poloha altánku bude vyhovujúca pre všetkých potenciálnych návštevníkov, nakoľko sa nachádza v strede obce.

             

            Ďakujeme

             

          • Matematický BUMERANG

          • PK MAT si pre žiakov druhého stupňa pripravila súťaž s názvom BUMERANG. Proti sebe súťažili štvorčlenné tímy v každom ročníku, ktoré rišili sériu zaujímavých logických príkladov. Niektoré vyriešili rýchlo, niektoré ich mátajú ešte dnes. Pre žiakov bolo pripravené aj bohaté občerstvenie, aby sa posilnili a aby sa im "neuvarili mozgy" - ako to zhodnotili. V každom ročníku zvíťazil tím, ktorý mal najviac bodov:

            5. ročník - 5.C, v zložení Peter Dibdiak, Tibor Drunek, Dominik Brisuda, Martin Franek
            6. ročník - 6.B, v zložení Lenka Brišáková, Tereza Kakusová, Samuel Gonšor, Adam Urban
            7. ročník - 7.B, 7.C, v zložení Miroslava Beňušová 7.B, Karolína Konkoľová 7.B, Nela Plaskúrová 7.C, Kristína Fafaláková 7.C
            8. ročník - 8.C, v zložení Karol Vojtas, Tobias Briš, Adam Bartoš, Patrik Mrekaj
            9. ročník - 9.A, v zložení Vanesa Florková, Natália Florková, Oliver Kakus, Bianka Paláriková

            Gratulujeme víťazom a ďakujeme všetkým zúčastneným, že boli ochotní potrápiť svoje hlavičky aj po vyučovaní. (DuA)
             

          • Riaditeľské voľno

          • z organizačných a prevádzkových dôvodov

            pre žiakov ZŠ a deti MŠ

            dňa 17.5.2024 (piatok)

             

            Zdôvodnenie (je plánovaná odstávka elektriky v MŠ Ústredie a v časti ZŠ):

            • pri MŠ Ústredie bude prebiehať výmena elektrického vedenia/prípojka,
            • v ZŠ budú práce na projektovej dokumentácii k rekonštrukcii elektrického vedenia,
            • z týchto dôvodov bol na tento deň presunutý aj Deň učiteľov.
          • Prírodovedná súťaž

          • V mesiaci apríl na 1. stupni prebehla prírodovedná súťaž. Žiaci mali za úlohu správne priradiť názvy živočíchov, rastlín a stromov k obrázkom. Hádali hádanky, v ktorých boli ukryté názvy živočíchov. Najlepší riešitelia boli odmenení vecnou odmenou. FlD

          • "20 rokov SR v EÚ"

          • Naša škola si v týchto dňoch pripomenula dvadsiate výročie vstupu Slovenska do Európskej únie, a to zábavno-súťažným popoludním, v ktorom 13 tímov zložených zo žiakov a rodičov ukázalo svoje poznatky o európskych osobnostiach, európskej hudbe, európskych mestách a podobne. Najviac šťastia mali siedmaci a ôsmaci, ktorí si odniesli pekné ceny.

            Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným pedagógom, rodičom, Obecnému úradu v Zákamennom a za sponzorstvo aj Pekárni Jackulík v Námestove.

            ČiI

          • Krajské kolo - bedminton

          • 3.5.2024 sa naše žiačky a žiaci zúčastnili krajského kola v bedmintone.

            Tomáš a Jakub Grofčíkovci sa umiestnili na 3. mieste a Ema Franeková s Leou Bystričanovou na 6. mieste.

            Za prípravu ďakujem manželom Hrčkuľákovým.

            KoI

          • Rozprávková noc

          • Aj tento rok (30.4) tretiaci dostali priestor na spoločné NOČNÉ zážitky. S knihou, rozprávkami a spolužiakmi. Počasie im prialo, preto začali na športovisku futbalovými zápasmi a prehadzovanou. V skupinách vstúpili do sveta rozprávok, riešili kvízy, získavali odmeny a odhaľovali známe i neznáme rozprávky. Po polnoci a večerníčku už každý sníval svoj sen. Ráno sa však deti zhodli na tom, že doma je posteľ tá najmäkšia a najvoňavejšia...(FeA)

          • Štvrtáci na náučnom chodníku v Oravskej Lesnej

          • Krásny slniečkom zaliaty dník sprevádzal štvrtákov, ktorí sa rozhodli svoje vedomosti z prírodovedy upevniť a overiť priamo v teréne na náučnom chodníku v Oravskej Lesnej. Chodníkom nás sprevádzal Ing. Maroš Bartoš, ktorý nám zaujímavým rozprávaním približil život v lese. Po dlhej túre lesom nás čakala opekačka a zábava. Za prípravu ohniska ďakujeme Vladimírovi Florkovi, ktorý sa vzorne stará aj o úsek, v ktorom sa náučný chodník nachádza. Po opekačke nás čakala ešte polhodinka chôdze k dosiahnutiu cieľa. Spokojné a unavené tváre detí prezdádzali, že exkurzia sa páčila. JšMa

          • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

          • 19.4. sa v priestoroch Gymnázia Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši konalo krajské kolo Dejepisnej olympiády. Našu školu reprezentovala Tamara Antušáková z 8.A, ktorá sa stala úspešnou riešiteľkou a umiestnila sa na krásnom 10. mieste. K úspechu jej blahoželáme a za prípravu ďakujeme p.uč. Demkovi. (DuA)

          • Rada školy

          •  

            Vážení členovia Rady školy, p. riaditeľka, rodičia

             

            Pozývam vás na zasadanie Rady školy, ktoré sa uskutoční v utorok 30.4. 2024  presunuté na utorok 7.5.2024 v budove ZŠ so začiatkom o 16.00 hod.

            Program:

            • Informácia o výsledkoch zápisu do 1. ročníka
            • Návrhy na počty žiakov v šk .roku 2024/2025
            • Návrhy na zmeny v Šk. vzdelávacom programe v šk .roku 2024/2025
            • Správa o výsledkoch hospodárenia školy za rok 2023 a informácia o rozpočte na  rok 2024
            • Diskusia, návrhy, rôzne

            Prajem úspešný deň

            Mgr. Zuzana Dibdiaková (predsedníčka RŠ)

             

            Zasadnutie orgánu školskej samosprávy je verejné, ak orgán školskej samosprávy dvojtretinovou väčšinou hlasov všetkých členov nerozhodne inak. Hosť, ktorý chce podať podnet RŠ, má povinnosť oznámiť túto skutočnosť písomne predsedovi RŠ, a to najneskôr 48 hodín pred zasadaním RŠ.

          • Slávik Slovenska - školské kolo

          • V našej škole prebehlo 25.apríla školské kolo súťaže Slávik Slovenska 2024. Speváci súťažili v troch kategóriách podľa jednotlivých ročníkov. A tu sú výsledky:

            I.kategória: 1.miesto Buláková Timea 3.C

                               2.miesto Lučivňáková Amália 2.B

                               3.miesto Judáková Klára 1.B

                               Cena poroty: Dibdiaková Adela ŠT

            II.kategória: 1.miesto Urbanová Viktória 4.A

                                2.miesto Kurňavková Lucia 5.A

                                3.miesto Belicaj Tomáš 4.A 

                                Cena poroty Bieleková Marieta 5.A

            III.kategória: 1.miesto Bolibruchová Lucia 8.C

                                 2.miesto Rončáková Veronika 7.C

                                 3.miesto Plaskúrová Nela 7.C

                                 Cena poroty Beťáková Katarína 7.D

          • Chemická olympiáda - krajské kolo

          • Dňa 18.04.2024 sa uskutočnilo v Liptovskom Mikuláši KRAJSKÉ kolo chemickej olympiády kategória D

            na ktorej sa zúčastnila aj naša žiačka z 9.C triedy VERONIKA BRIŠÁKOVÁ.

            Veronika bola úspešná riešiteľka, BLAHOŽELÁME...

          • Pytagoriáda P5, P6, P7, P8

          • V dňoch 9. a 10. 4. sa uskutočnilo okresné kolo matematickej pytagoriády, ktoré sa konalo v KD v Zákamennom. Našu školu úspešne reprezentovali žiaci z každého ročníka. Za piatakov ďakujeme Martinovi Franekovi, 5.C, ktorý dokázal získať najviac bodov zo všetkých prítomných piatakov a umiestnil sa na 1.mieste. Za šiestakov sa zúčastnili Lenka Brišáková 6.B a Adam Lučivňák 6.A. Najúspešnejším siedmakom sa opäť stala žiačka našej školy Miroslava Beňušová 7.B, zúčastnil sa a s úlohami sa potrápil aj Dalibor Rakučák 7.D. Prvé miesto za ôsmakov získal Karol Vojtas 8.C a úspešnými riešiteľkami boli Barbora Balúnová 8.C Aneta Matušáková 8.C

            Všetkým žiakom veľmi pekne ďakujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.  

          • BIO-D

          • 25.4.24 sa v Námestove uskutočnila biologická olympiáda kategórie D, pre žiakov 6. a 7 .ročníka. Našu školu úspešne reprezentovali žiačky zo 6.B, Lenka Brišáková a Monika Janoťáková. Dievčatá boli ste super.(T.Mk)

          • Okresné kolo - volejbal st. žiačky

          • Dnes 25.04.2024 si naše žiačky po výhre nad Námestovom i Hruštínom a po prehre s Novoťou vybojovali krásne 2. miesto. Dievčatám gratulujem a prajem ešte veľa športových ale i osobných úspechov.

            KoI

        • Žiacky ples
          • Žiacky ples

          • Žiaci 8. a 9. ročníka sa koncom apríla zúčastnili Žiackeho plesu. Pred samotným plesom sa naučili základné spoločenské tance a dostali aj pár rád ohľadom spoločenského správania. Takto vyškolení, krásne nahodení, počkali chlapci na svoje tanečné partnerky, galantne ich odviedli na miesta a ples mohol začať. Po úvodnom tanci nás svojím programom potešili tanečnice pod vedením p.uč. Hvolkovej. Pre žiakov bola na plese pripravená bohatá tombola, za ktorú všetkým sponzorom veľmi pekne ďakujeme. Okrem tradičných tancov si žiaci zatancovali aj spoločný belgický tanec, a keďže špeciálnou cenou v tombole bola metla, neminul ich ani metlový tanec. Veríme, že sa všetci výborne zabavili a s ôsmakmi sa na plese vidíme zase o rok. (DuA)

            Viac fotiek nájdete vo fotoalbume.

          • VYBÍJANÁ MLADŠÍCH ŽIAKOV - okresné kolo

          • Tie najlepšie družstvá mladších žiakov a žiačiek vo vybíjanej z námestovského okresu sa dnes - aj napriek nepriaznivému počasiu - stretli v Rabči. Nesmeli tam chýbať ani naši štvrtáci. Našimi súpermi boli hosťujúca ZŠ s MŠ Rabča a ZŠ s MŠ Lokca. 

            Našu školu reprezentovali chlapci: Adam Beňuš, Martin Kovaľ, Patryk Bartoš, Tomáš Belicaj, Lukáš Franek, Enriko Serdel a dievčatá: Zavoďanová Lea, Valentína Kubová, Sofia Brišová, Sára Sochuľáková, Natália Plaskúrová, Natália Lučivňáková.

            Z Rabče si naši bojovníci za 1. miesto priniesli okrem diplomu aj pohár. Týmto si vybojovali aj postup do kvalifikácie na krajské kolo. 

            Štvrtáci, boli ste úžasní, sme na Vás hrdí. Budeme Vám držať prsty aj naďalej.

            /KoM/

             

             

          • Krajské kolo geografickej olympiády

          • Dňa 16.4. 2024 sa naša víťazka okresného kola geografickej olympiády Mirka Beňušová zo 7.B zúčastnila krajského kola, ktoré sa konalo v priestoroch Katolíckej univerzity v Ružomberku. Aj tu sa Mirke mimoriadne darilo a krajské kolo vo svojej kategórii F (6. a 7. ročník) vyhrala. Do vyššieho kola sa už nepostupuje a tak dosiahla maximálny úspech v tejto súťaži.

            Mirke blahoželáme k veľkému úspechu!

            KuM

          • Úspech našich recitátoriek na krajskom kole HK

          • V dňoch 17. a 18. apríla sa v Martine konalo krajské kolo Hviezdoslavovho Kubína. Našu školu reprezentovali 4 recitátorky a 1 recitátor. V stredu prebiehala 2. kategória. V poézii si 1. miesto a postup na celoslovenské kolo vybojovala Adelka Polťáková z V. A. Vo štvrtok sa darilo aj starším recitátorkám. Nadviazali na úspech Adelky a 1. miesta vo svojich kategóriách a postup na celoslovenské kolo  si v silnej konkurencii vyrecitovali v poézii Katka Belicajová z IX.D a v próze Stelka Bystričanová z IX.B. Za reprezentáciu ďakujeme nielen im, ale aj Ľubošovi Janetovi z V.A a Katke Dibdiakovej zo VII.C. 

            Za prípravu ďakujeme p. uč. Zuzane Demkovej.

            DeeP

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Jána Vojtaššáka Zákamenné
      • +421 43 55 92 320 Riaditeľ školy - 0905 793 731 Mgr. Marta Šalatová riaditel@zszakamenne.sk Sekretariát - 0908 855 113 skola@zszakamenne.sk ZRŠ pre I. stupeň - 0918 941 979 PaedDr. Marcela Bolibruchová, PhD. zrs1@zszakamenne.sk ZRŠ pre II. stupeň - 0948 252 756 Mgr. Ivana Čičová zrs2@zszakamenne.sk ZRŠ pre MŠ - 0947 964 279 Mgr. Monika Sivčáková zrs-ms@zszakamenne.sk MŠ Ústredie - 0947 959 770 MŠ Oravice - 0908 945 260 ZŠS (jedáleň) - 0907 656 591 (prihlasovanie/odhlasovanie obedov) Vedúca ŠJ ZŠ: Kurňavková Ivana Vedúca ŠJ MŠ: Jakubčeková Ľudmila jedalen@zszakamenne.sk
      • Ulica Špitál 967/4 029 56 Zákamenné Slovakia
      • 36140783
      • 2021390822
      • Úhrada stravy v ŠJ: SK92 5600 0000 0040 4136 2006 Úhrada školného v materskej škole: SK75 5600 0000 0040 4136 9005
    • Prihlásenie